Tuesday, October 20, 2009

Cinta Monyet

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum

Hampir sebulan saya meninggalkan blog ini terbiar begitu sahaja. Maklumlah, raya keempat saya dah balik uia. Ada exam. Alhamdulillah, tamatlah sudah peperiksaan akhir cfs iium sem1 09/10. Cuti pula menyusul. Tapi tak ada lar lama sangat. Jadi, saya banyak habiskan masa dengan keluarga.

Sepanjang cuti, saya telah banyak menghadiri rumah terbuka. Dalam banyak-banyak rumah terbuka, saya tidak akan lupa pengalaman saya di sebuah rumah terbuka ini. Masa tu saya keluar sebentar dari rumah tu untuk beli barang2 masakan bersama-sama adik saya. Tiba-tiba saya terdengar suara gelak ketawa sepasang kekasih. Hmm... yang saya geramnya betul-betul depan kereta kami. (waktu malam bawah pokok). Boleh buat tak tau jer kita orang ade kat situ. Dalam hati saya berfikir,
"Kenapalah diorang wat macam ni. Ntah confirm ke tidak diorang akan kahwin"
Dalam pada itu, saya teringat kisah seorang rakan saya. Mereka bercinta bagai nak rak sejak sekolah lagi. Akhirnya putus kat tengah-tengah jalan. Rupa-rupanya hanya perempuan tu sahaja yang bertepuk sebelah tangan. Kesian dia. Terseksa hati tu, tuan empunya badan tu jer lar yang tau. Lelaki tu buat macam tak ada ape-ape pun yang berlaku. Inilah dia cinta monyet. Banyak lagi kisah yang saya dengar. Kisah-kisah ini juga mengingatkan saya supaya janganlar jatuh cinta terutama time belajar ni. Hanya Allah yang tahu jodoh pertemuan kita. Biar lar takdir yang menentukan segala-galanya. Bukan nak kata saya ni baik sangat. Mase skul dulu biasa lar, cinta monyet memang ada. Kelakar pun ada. Tapi pengalaman dan cerita-cerita yang saya dengar itulah yang banyak memberi pengajaran kepada saya.

Kepada kawan-kawan semua. Marilah kita sama-sama mencapai kejayaan dan mengejar cita-cita kita. Lepastu barulah kita mencari cinta. Apa yang penting sekarang ni kuatkan dulu cinta kita kepada ILLAHI. InsyaAllah, kita akan dapat cinta yang sejati.


Inspired by Syazwan Alias