Monday, October 17, 2011

Iron Chef Competition

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum...

13 Oktober 2011, aku masuk pertandingan Iron Chef anjuran Kulliyyah Ekonomi dan Sains Pengurusan berkerjasama dengan 'Kulliyyah of Islamic Revealed Knowledge and Human Sciences'.

Masak Ikan Patin kot!!!!!!!!!!!!!! Ikan patin gulai tempoyak cili api... Time ni baru lah sibuk tanya resipi kat abah and ummi.. Bukan tak reti nak masak, cuma nak 'confirm'kan balik je. hehehe..

ni geng aku dalam iron chef

Wau! Sgt best masuk pertandingan masak-memasak ni. Rasa macam tak percaya pulak boleh siap masak dengan cepat dalam masa yang diberikan tu. Kalau masak kat rumah rasa berjam jugak lar. Mungkin dalam satu kumpulan tu ada 4 orang. So, cepat lar jadinya. Cume bila dah banyak tangan kan, macam2 lar jadinya. hehe..

Keputusan pertandingan !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Saguhati jer weh!!!!!

Punya lar sedap kita orang masak, saguhati jer kita orang dapat.. wawawawawa... try next time k Yana! Jelez aku kat orang2 yang menang2 tu.. Almaklumlah chef nye pun dari hotel2 5 star!..
Lagipun, selain ikan patin, kita orang kene buat pengat keledek... Yang kelakarnya dah potong keledek tu lupa pulak nak rendam kan dalam air garam dulu.. Aduh, bila kita orang masak hitam lar jadinya... Bak kata pengadil 'Pengat Keledek Terkejut'. Hahaha. Jus pulak kita orang wat 'Star Tea Juice', gabungan teh dengan belimbing... hehe..

Apapun, gulai tempoyak ikan patin tu menjadi menu kita orang tengahari tu... Sedap weh.. Wallah!!!!


Tuesday, September 27, 2011

Bertindak Menjual Share

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum...
Tengok tajuk pun dah tau kan.. Seperti mana yang anda semua tahu, aku jual waffle sambil belajar kan.. Tapi sekarang ni, lepas masuk hospital disebabkan masalah paru2, aku bercadang untuk menjual share aku kat sesape yang nak beli:) (Alhamdulillah dh ade pun org yang nak beli)

Tak sihat tambah letih tambah penat.. Bila warded pelajaran pun terabai.. Maklumlah, aku nye kedai waffle tu tak ada kedai tetap. tp kali nak berniaga, aku kene bawak turun naik tangga dari store ke tempat aku berniaga.. Tp2 malam plak 2.. Mane paru2 aku tahan.  Masalah paru2 aku dh teruk.. Tak bleh naik tangga sgt. Kene jalan pelan2... Kalau x, paru2 aku kene serang dek kuman. Jalan kaki gie kelas pun x leh berkejar2.. Kalau x aku ASTHMA teruk..
Doakan aku cepat sembuh.. Aku sayang waffle aku... Tggu lar dapat kedai tetap lepas habis blajar nant.. akan ku usahkan semula:)

Friday, September 23, 2011

If You Love Me say Yes3x

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

K-Pop... Wau???? Malaysia... Indonesia... sumenye nak tiru style korea sekarang... Kalau jd x pe jgak... ini ade yang jadi, ade jugak yang x jadi sampai rase kelakar pun ada..

Tapi ade sa2 group dr Indonesia ni jadi sgt2... pandai diorang buat... Kumpulan Hitz.. Tajuk lagu Yes3x.. Tersusun... bukan mcm peniru yang laen.. :)

Enjoy this video k..
video

sekian... :)

Friday, August 5, 2011

Rindu kat Kau!!!


Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani
Assalamualaikum...

Ku merindu,
merindu cinta yang tulus dari hatimu,
selalu ku impikan hidup bersamamu,
ku kan slalu menanti jawapan cintamu.
waaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!! I miss u Blog!!!

2 bulan dah aku tak jumpe ko.. bercerita ngan ko, conteng2 kat muka ko... i miss u my lovely blog.. Miss u..
Disebabkan ni bulan ramadhan, aku nak mohon maaf kat kau termasuk semua orang yang baca blog aku yang teramat usang ini.. miss u babe..

Selambat menyambut Bulan Ramadhan semua:)

Sunday, May 1, 2011

JOM!!! Hari Belia Negara

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum..

Seperti mana yang kita semua tahu, Perdana Menteri Kita akan mengumpulkan 1 juta belia di Putrajaya pada 27 hingga 29 Mei ini. Belia nie terdiri daripada umur 18 hingga 40 tahun. So, sesiapa yang terasa dirinya adalah belia rajin-rajinkan lar diri anda untuk turun ke putrajaya..

Kita ada 200 aktiviti.. Banyak bukan??? Macam-macam pertandingan kita ada. Selain itu kita ada persembahan cak lempong. Persembahan ini diadakan untuk memecah malaysia book of record iaitu membuat persembahan 3 hari tanpa henti 24 jam. Sangat2 menarik... Jangan khuatir.. Anda tak rugi kalau anda datang.

Selain itu kita juga ada artis-artis jemputan.. Paling istimewa sekali kita ada persembahan daripada 'SUPER JUNIOR' dari Korea.. Ini program besar ye.. Jangan ingat program ni saje2 je.. Sangat menarik tau.. Ini Program belia yang terbesar k...

Jom dtang ramai2...
.......................................

Sebenarnya sekarang nie ak ade kat bukit layang-layang Johor. Ak dengan sekretariat yang lain mencari seramai2 belia untuk pergi ke Putrajaya. Sangat seronok... dapat melihat perlbagai ragam.. kami tak minta duit, tapi hanya meminta masa diorang untuk mengisi borang yang hanya memerlukan 4 butir yang amat penting..

Itu sahaja daripada aku untuk entri kali ini. Gambar insyaAllah akan diupload bile dah habis program nant...

Assalamualaikum....

Monday, March 28, 2011

Tolonglah Jangan Percaya!!!!!!!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum...

Sila klik sini untuk lebih memahami cerita.

Ak rase sedih gile dengan kes yang seperti ini. Bukan ape, ak pun ade gak pengalaman mcm nie.. Tapi ALhamdulillah lar setakat nie aku tak pernah terlibat ngan benda2 nie sebab aku tak percaya dengan istilah 'cepat kaya' diorang tu... Memanglah kaya kot, tp yang kaya orang2 atas dulu... kalu ko nak jadi kaya gak, ko pun kene jd org atas dulu.. ingat senang nak jadi org atas????

Emm... ad lar satu bisnes nie.. .. tp bukan MLM lar bak kata kawan aku... Hm.. Dari cite kawan2 aku lar kan.. bende2 mcm nie baik, tp bende ni jd x baik bile diorang paksa2 org laen masuk... yang tak boleh blahnya,, sanggup mntak duit dulu sebelum diorang kata setuju untuk masukk... dh lar budak tu terpaksa masuk.. malu plak kalu x masuk.. nanti hilang kawan lar ape lar... geram gile ak dgr.. lepas tu.. duit die habis mcm tu jer... die kena cari orang lar untk dptkan duit die balik... HA!!!!! Ingat senang nak cari orang???? Ingat senang orang nak percaya kita bulat2??? Bankcrupt lar maksudnye... terpaksalar jual product dgn harga yang murah... terpaksa bg bonus lar bg sape yang dapat tlg jualkan... akhrinye jd mcm 2...

Yang paling ak geramnya, pandai plak diorang menipu!!!!... Nak tau diorang menipu mcm mane??? Meh sini ak citer ksah ak je lar kena tpu.. Ak akan ingat sampai ble2 citer ni...

Kisah pertama:-
Ad lar seorang kawan aku nie.. ha!! siapa??? dirahsiakan... dia ajak aku tgok catalog lettop... time 2 plak ak memang nak bli lettop.. die kate dlm catalog nie byk gile lettop murah2.. ak pun percaya lar... so.. dia ajak aku pergi minum kat satu tempat... then... x ade pun catalog lettop.. rupa2 nya diorang nak cite mcm mane diorang cepat kaya...

Kisah Kedua :-
Ad lar seorang kawan ak nie... die ajak aku keluar berjalan.. Ak pun percaya lar bulat2... Ak pun setuju lar nak berjalan2 sbb ak nak releasekan tension... hmm... ttbe kt org nek kreta.. dlm kreta 2, sume org dlm 2 ak x knal.. die bwak lar ak smpi mase tu ak kat mane ntah... then, ak tanye kawan ak sbnrnye nak g mane?? bile die citer jer sbb nye... ak trus suh diorang ntar ak balik... hahahah.... ak mmg x kan terpedaya.. sorryy....

Kisah Ketiga :-
Ni kawan ak nye kisah.. sedih gile.. ad lar sorang kawan ak nie rapat gile ngan sorang budak nie.. ajak makan same.. ajak kluar same.. hmmm.. tup2... skali tngah makan diorang citer bende2 nak jadi kaya cepat nie... yang tak bleh blahnye... kawan ak nie percaya walaupun ak prnh citer kt die yang kawan ak prnh bankcrupt sbb bende2 mcm nie... bile die masuk.. die x tahan gile kene paksa ngan kawan2 die suh jual product tu.. kalu x, mcm2 die ckp kwn ak nie.. malas lar.. x pandai jual lar... sian kawan ak... dh r byk gile assgnment kene buat time 2... ad gak kwan die ni ajak aku.. tp aku ckp x nak jer... heheh.. tp diorang x henti2 tu ajak ak.. sorry to say lar.. ak tau tektik korang... skrg nie kwan ak.. alhamdulillah.. dapat balik lar modal nye.. jual blik pelan2... at least dpt modal drpd rugi kan...

Kisah keempat :-
Ni pun kawan ak nye crita gakk... Ak pling x ska cra diorang nie... die nak ajak kawan aku nie sampai hina product waffle aku... Sure korang dapat agakkan sape kawan aku yang ni... of kos lar partner waffle ak sha... Die nak pnjm kwan die nye asgment,, tp dgn syrat sha kene pergi satu seminar bisnes... hmm.. k... kat sini dorang paksa sha masuk... mentang2 r tau sha tu berduit.. diorang x henti2 pujuk sha... sampai satu hari diorang hina ape yang kita org jual nie x berfaedah lgsung.. x dpt pulangan lumyan... Aduhhh!!!!! sekurang2 nye rezeki kita org halal kot!!! berbeza lar hasil kita org dgn hasil diorang.. diorang 63000 sebulan,, kita org 2000 je sebulan.. hmm... Kalu betul lar income diorang lbh byk dr kt orang.. nape diorang still jalan kaki g kelas same mcm kt org...????? Bleh jwab??? terdiam jer diorang.... puas hati aku.. jgn crita lebih lar!!!

Byk lagi ak nak citer.. tp semua bentuk diorang tpu sume nye same... Ak harap korang x percaya lar bende2 mcm nie... Kalu ad kawan2 korang ajak korang pergi satu tempat,, konon surprise lar ape lar,,, x yah caye... sume nye taktik nak kenekan korang:)

Sekian...

Sunday, March 27, 2011

Being Happy

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum...

Alhamdulillah... satu2 masalah selesai... berkat kesabaran dan pertolongan dari Yang Maha Esa...
Semoga ak berjaya mengahrungi dugaan yang seterusnya...

salah satu gambar masa kat UM dulu

Saturday, March 12, 2011

Crunchy Waffle di UM

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum,,

Tarikh: 13 - 15 Mac 2011 (Ahad - Selasa),

Masa: 8.30pg - 5.30ptg,

Tempat: Kompleks Perdana Siswa (KPS), Universiti Malaya

Dirasmikan oleh: YB Dato\' Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pengajian Tinggi Malaysia pada 15 Mac 2011 (Selasa).

Yang menarik:

1. 30 gerai jualan daripada wakil usahawan mahasiswa universiti-universiti semalaysia (20 IPT,10 UM)

2. 24 gerai pameran wakil-wakil industri

3. 12 gerai pameran agensi keusahawanan

4. Pendaftaran latihan industri (pelajar tahun akhir)

5. Pendaftaran Kursus Asas Keusahawanan Siswa (KAKS)-Siri 4

Sebarang pertanyaan boleh hubungi:

-PUSMAL: 03-7967 7783 / 7793 (Cik Azuriana atau Cik Hafifah)

-Publisiti: 013-505 3917 (Masyhur)

SEMUA DIJEMPUT HADIR MEMERIAHKAN

JANGAN LEPASKAN PELUANG INI!!

Sekian, terima kasih.

Sekretariat,

Gerak Usahawan IPT 2011.

Sekarang ni dah berada di UM tapi program x start lagi... pukul 3 baru nak taklimat.. huhuhu.. yang pentingnya jauh gila tempat kami menginap dengan UM.. aduh... tengah pikir nak pergi dgn ape bila nak meniaga nanti..

Hope sume berjalan lancar... amin!!!!!!!!!

p/s:- berada di surau menunggu sesi taklimat bermula:)

Monday, February 21, 2011

Pengalaman di UUM

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Salam persahabatan...

Tiba-tiba teringat plak aku kat Universiti Utara Malaysia (UUM). Program yang mana aku tak dapat nak join sebab terlantar kat hospital bulan lepas. Festival Koperasi Kebudayaan Siswa. Salah satu program yang juga telah menaikkan nama 'Crunchy Waffle Shop'.


Apapun aku mengucapkan banyak terima kasih kat Sha yang tak pernah putus asa untuk membuka kedai tersebut walau ketiadaan aku. Mencari ahli-ahli kelab usahawan yang lain untuk membantunya membuka kedai di UUM. (takkan lar nak wat sorang2 kan) Huhuhu.. Terharu aku... Terima kasih tak terhingga juga pada semua orang yang membantu dalam perniagan kami yer..

Alhamdulillah, berkat ketekunan dan usaha semua ahli-ahli kelab usahawan, UIA berjaya merangkul anugerah sebagai Ruang Niaga Terbaik.

Semoga kami dapat menaikkan lagi nama UIA pada tahun akan datang. InsyaAllah:)

Saturday, February 19, 2011

Dh takdir.. Terima je lar:)

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum buat semua sahabat...

Ingat lagi tak yang aku 'warded' bulan lepas??? waaaaa...... dah takdir.. nak wat macam mane kan...
Bila aku masuk wad, semua exam midsem ak tggalkan... waaa...

Ak ingat kan leh lar amik balik exam lepas kluar wad.. tgok2 semua lecturer aku juz want to increase my percentage for my final.. Sepatutnye final 50 percent, bile dh increase final jd lar 70 percent.. Aduh!!!! mmg betul2 kene score final nie..


Yg aku geram nye tu, kwan2 aku sume nye lar nak lemahkan semangat aku.. why?? sbb aku nye percentage utk final tinggi gile drpd diorang.. satu jer ak fikir tuk naik kan semangat aku... Tentunye aku bleh skor markah final drpd diorang yang 'failed' time midsem:) opsss!!!! ckp besar ke aku ni ye??? Sorry.. Cuma nak menyedapkan ati yang teramat risau:)

Tu jer nak bg tau.. Tggu jer lar aku nye result final nanti macam mane ye... Moga2 dipermudahkan:) Doakan aku:)

Sekian:)

Sunday, February 13, 2011

Menyertai Pertandingan Yang Tidak Pernah Disertai

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum buat semua sahabat...

Alhamdulillah, dengan izin Allah, ak dan biro ak (Human Resource and Management) mendapat tempat ketiga dalam pertandingan debat antara biro Student Fasilitator IIUM, Gombak. Walaupun hanya debat anatar biro tetapi perasaan berdebar hanya Tuhan yang tahu. Maklumlah tak pernah masuk debat. Kalau masuk pun kat kelas je dulu secara cincai jer. Bukan masuk pertandingan pun mase sekolah dulu.

Walaupun biro kita orang masing-masing tak ada pengalaman tapi boleh dibanggakan juga sebab dapat nombor 3 daripada 6 kumpulan. yang penting kita orang dapat kalahkan orang-orang yang banyak pengalaman daripada kita orang. Satu pencapaian yang hebat bukan?? hehe..

Aku belajar cara debat pun 3 jam sebelum pertandingan. Sepatutnya, ak hanya 'event manager' untuk pertandingan ni. Tapi disebabkan tak ada wakil dari biro aku, tak memasal ak pun kena jadi 'bidan terjun'. Petang tu terus ak talipon seorang sahabat yang sangat baik dengan aku sape lagi kalu bukan Cik Siska Puspa Murni. Ak tanye dalam talipon jer. Mintak ayat2 yang sedap.. Hehe.. Bertindak sebagai Perdana Menteri dan Ketua Pembangkang dari awal aku bertanding sampai lar akhir pertandingan sebab cik siska tu bertindak sebagai Perdana Menteri juga bila berdebat. Thanks cik siska.

Teruja nak bagi tajuk yang biro ak kena wat:-
>Artis Malaysia boleh dijadikan contoh tauladan yang baik - Kerajaan
>Buang Bayi Salah Lelaki - Kerajaan
>Facebook Memberi Kebaikan kepada Remaja - Pembangkang


Senang tak tajuk2 tu.. Bagi aku senang jer.. Tapi bile dah mula pertandingan, ak jadi kabut plak nak jawab.. :) Tak sangka bleh menang dengan orang yang berpengalaman.. Apapun HRM Steadfast memang terbaik:)

Sekian..

** maaf tak ad gmbr debat lar.. sebab tak sempat nak ambil gambr.. t ak try cari kat kengkawan yang laen..

Wednesday, January 26, 2011

Soal Paru2 Jgn Main2

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum buat semua sahabat yang dirindui..

Tanggal 20 Januari 2011, genaplah usiaku 21 tahun... dh bleh mengundi dah nie.. hehe.. tp sudah ditakdirkan aku terlantar di Hospital Kuala Lumpur(HKL) kerana masalah paru2 pada hari jadi ak.. hmm.. ape sebabnye berpunca drpd diri sendiri yang asyik bz tak ingat dunia...

Selalunya bile aku amik gas 2 kali aku dh okey, tapi kali ni, ak amik 5 kali pun ak tak ok jgak... terpaksalah ak ditahan wad HKL.. Thanks byak2 kat NAD(satu bilik aku) yang teman ak satu malam dlm wad 2.. sian kat nad.. assignment berlambak kene ntar, sanggup plak tman ak duk hospital.. Nad, ak xkan lupe ko nad.. byk dah susahkan nad... Thanks kat Uya gak yang asyik duk tpon aku tanye ak ok ke x... yg paling penting ko dh siapkan assignment ak... waaaa.. terharunye aku...

Punca masuk wad
Aku terlampau bz x ingat dunia lar... syok jer buat kerja siang malam sampai lupa yang ak nie ad penyakit asthma.. Sejarah kecik2 dulu ak ad paru2 berair.. tp dah pulih dah.. bile umo 21 nie,, penyakit nie nak datang balik tp x sampai tahap lg.. Alhamdulillah Allah ingatkan aku... diberi amaran yang paru2 aku sudah dijangkiti kuman dan boleh diubati lagi.. So, ak kenelah jaga kesihatan ak elok2 utk membersihkan semula paru2 nie..

Sepanjang ak duk hospital,, Ya Allah.. bosan tahap gila.. hehe.. tp Alhamdulillah.. hari2 ad jer org dtg melawat... Of kos parents aku dtg mlawat.. sanggup berulang dari Seremban ke Kuala Lumpur.. n paling utama sekali my special lovely boyfren Abg Naf. Sanggup amik cuti smata2 nak jaga aku.. thanks umi,, thanks abah, thanks abg naf.. Thanks kat PakLong, Banglang n family Abg Zamri gak sbb dtg jenguk aku.. Sedare2 yang asyik bg semngat kat ak.. Mak Uda, Makcu Pahang, Bangah, Nenek.

Tak lupa juga kat kengkawan especially to my lovely bisnes partner SHADINA SHA.. kwan2 PKPIM kak Tqah, Kak Sakinah, Kak Anis, Kak Mimi. Kawan2 baek aku Nora ngan kawan die, Hasanah, Kila. Caring betul u all sume.. bg mcm2 kat ak... hehehe... seronok juga bile masuk hospital nie... hehehe..
Tak lupa jga kat kengakawan baek yang coll ak je sbb x dpt nak dtg.. Khaty(siap post kat blog lg pasal ak), Siska, Nowy, Niesah , dan sume kengkawan lar yang duk mssg aku risaukan ak terutama Cik Bell....

Doakan aku cepat sembuh yer:)