Sunday, January 31, 2010

Terima jer Lar !!

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

"Aku tak kan muncul lagi depan kau. Aku tak kenal orang yang bernama Lyana Mastura."


Begitulah ayat-ayat sms terakhir dari seorang sahabat baik sekaum dengan saya yang terlalu marah pada saya ketika itu. Ketika saya sedang menyambut hari kelahiran saya bersama rakan-rakan di restoran BBN Nilai. Saya tak tahu apa silapnya yang membuatkan dia berkata begitu.

Saya teringat kata-kata sahabat saya itu
" Nanti besday kau, aku nak buat surprise party untuk kau Yana,"

Adakah surprise yang die maksudkan tu dengan memutuskan perhubungan persahabatan. Susah betul untuk saya memahami dia. Hal yang disebabkan perkara yang tidak saya tahu langsung, perkara yang saya tidak terlibat langsung, akhirnya disalah anggap dan terus diputuskan tali persahabatan.

"Alahai, kalau aku putus ngan kau pun, kau apa kisah. Kau ada ramai kawan lagi."

Sehingga begitu sekali dia mengandaikan saya andai persahabatan itu putus. Tiada apa yang perlu saya balas sms ringkas dia. Saya hanya terdiam, terkejut dan terkedu atas semua sms yang dia hantar pada petang itu. Namun, kek yang dipenuhi lilin ketika itu tetap juga saya tiup untuk menceriakan rakan-rakan yang datang menyambut besday saya. Keesokan harinya, saya pergi ker dorm si dia namun dibiarkan saya begitu sahaja di luar pintu. Malu saya pada rakan-rakannya di bilik.
"Andai itu yang kau mahu sahabatku, Aku terima ape sahaja yang kau buat. Asalkan kau puas."
detik hatiku lalu meninggalkan dormnye.


Terlerailah sudah janji untuk membuka kedai waffle bersama. Cadangan pembukaan kedai dimulakan dengan dia. Saya hanya setuju. Malah saya pula yang jadi bersemangat mencari supplier untuk membuat waffle. Kini tingal saya seorang. Semangat untuk membuka waffle luntur begitu sahaja walaupun telah dipujuk.



Sekarang ni saya tidak tahu bagaimana caranya untuk memberi alasan kepada umi dan abah yang jualan waffle pada cuti sem ni tak jadi. Teringat pula saat umi dan abah menerima khabar saya ingin berniaga. Mereka ingin membelikan mesin membuat waffle. Minta maaf umi, minta maaf abah. Alhamdulillah mereka masih belum beli lagi. Takkan saya nak cakap yang perhubungan persahabatan dah putus. Pasti mereka kata kami macam budak-budak. Tak bersifat matang. Hanya Allah yang tau hati saya ni.

YaAllah Ya Tuhan, andai ini ujian yang kau berikan kepadaku, aku terima seadanya YaAllah. Namun aku hanya hambaMu. Tabahkanlah hatiku ini menerima segala dugaanMu.

Kini saya tahu mana kawan mana lawan. Thanks sahabat. :)

13 comments:

Cik LaiLy said...

adoi...sedihnyer baca cerita awak ni ;(.......biasalah yana,lumrah berkawan..bukan semua orang kita boleh faham perangainye...tapi yg saya pasti..memang susah nak cari sahabat baik seperti Saidina Abu Bakar...;(

smileygurl said...

friends come and go.... if itu yg die nak, kite terima je lah...i know how u feel.. cuz i went trough it.. sebijik mcm kes yana. but, no worries yana... we (khaty and I) will always be there for you.. luv u.. and take care... and saya setuju dgn cik laily, lumrah berkawan tu=)

Lyana Mastura said...

to laily :- thanks laily. betul 2.. lumrah berkawan.. sahabat baik mcm saidina abu bakar mmg susah nak cari:)

ti finas: - yes.. thanks finas.. k u r my bff:)

aireensamirah said...

salam yana..
i think i know who she is cuz u told me the waffle plan..

sabar la yana,
kalau kita tak salah, biarkan je la,,
semoga 1 ari nnt, Allah akan tunjukkan siapa yg salah sbnrnya..
bnyk2 sabar ye..

insyaAllah,,
thing gonna be better :)

cik k0ala said...

yana.. satu pesanan dari kite,

innallaha ma'ana~

ingat tu! :)

Lyana Mastura said...

to amie :- haah.. aku bru ingt yg ak ad citer kat ko sal plan kt org mase kat restoran dulu kan.. hmm.. 2 lar 2.. dh takdir kan.. ak x tau nak trus ke x.. kertas kerje nak buat dah.. huhuhu.. maybe ade hikmah diesebalik sume yang berlaku.. thanks amie.

to faten :- thanks faten.. saye sentiasa ingat pesan awk 2.. thanks gak jd pndgr yng setia kat ym ri2..:)

هداية said...

salam yana..
brkawan biar seribu..
biar lah dia..mngkn dia pn ade mslh gak..
Kte prcaya awk bkn ade dia sorng jer kwn kn..
kte knal awk,
lyana mastura..suka berkawan..
yg lps biar lps ok!..

Lyana Mastura said...

to Nora :- ye ker Lyana Mastura suka berkawan??? hehehe.. thanks nora 4 da support!

Lyana Mastura said...

to Nora :- ye ker Lyana Mastura suka berkawan??? hehehe.. thanks nora 4 da support!

farhanis said...

salam ziarah..

sabar n tabah la ye lyana..ssh nk mnjangke sesuatu..mngkin ade hikmah dsebaliknye yg kte x taw..doa2 je la smoge satu hr trbke hati hamba Allah ne utk ikat balek ukhwah yg trcipta..but from me 2 u..frenz 4 eva =)

izrul hisyam said...

saba LM..ramai lg y boley dwat sahabat..

Lyana Mastura said...

to farhanis :- thanks 4 da spirit.. x per.. ko kawan aku gak...


to izrul hisyam :- thanks yoi.. ye.. sahabat mmg ramai.. tapi kadang2 tak sume sahabat memahami:)

asi_hijab said...

setiap kesedihan ada pengubatnya, setiap kegembiraan ada kekecewaannya..

yana bole sedih sb jd camni..tp jgn sedih sgt ye my dear..
chill out....you have many friends..
and one of them is me...miss u so much....