Friday, January 24, 2014

Moist Chocolate Cake

Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

Assalamualaikum..

Aritu Yana dah share Cheese Cake.. rini Yana nak share resipi utk Moist Choc Cake.. Yana dapat resepi ni pun dari sepupu sebenarnye.. pastu macam bese ubah2 sikit then letak toping..

Ada dua cara untuk buat Moist Choc Cake ni..

Cara Pertama  (Cara ni utk nampak kek tu jadi gebu dan rasa lembut)

Bahan A 2 cawan tepung gandum 1 cawan (koko, milo, minyak masak, susu pekat, air panas mendidih, gula) 1 sudu teh (soda bikarbonat n baking powder) 4 biji telur
bahan B (toping) 2 sudu besar marjerin 2 sudu besar susu pekat stengah cawan koko 5 sudu air panas mendidih
Cara2
  • Pukul telur dengan gula sampai kembang.
  • Masukkan minyak masak (kalau nak sedap lagi buh minyak jagung), susu pekat, dan air panas mendidih. Pukul dengan perlahan.
  • Masukkan tepung gandum, soda bikarbonat, baking powder yang telah diayak. Kemudian masukkan milo. Pukul lagi perlahan sehingga rata.
  • Kemudian masukkan adunan dalam acuan. Kemudian kukus selama 30 minit (sehingga masak)
  • Sementara menunggu adunan dikukus, sediakan bahan B. Campurkan semua bahan B dalam satu bekas. Kemudian masakkan campuran bahan B dengan menggunakan kaedah double boiling. (Letak bekas tersebut atas kuali yang diisi air). Kacau sehingga licin.
  • Setelah kek siap dikukus, biarkan sehingga sejuk. Kemudian curahkan bahan B yang telah dimasak tadi ke atas kek tersebut.
Untuk cara kedua (untuk kek nampak padat)

Bezanya kat bahagian A je. Campurkan semua bahan A dalam bekas. Pukul sehingga sebati.
Steps lain sama seperti cara pertama.. :)

Dah siap keknya.. Ini hasilnya.. Dalam gambar ni Yana letak corak sekali pakai toping margerine macam kat Chesse Cake. Baru nmpk menyerlah.. 

No comments: